Γενικές πληροφορίες για το μπαλέτο

Το μπαλέτο είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χορός που χαρίζειι πειθαρχεία και απαιτεί προσήλωση.

Για όσους γονείς θέλουν να «μυήσουν» τα παιδιά τους στην τέχνη του μπαλέτου από πολύ μικρή ηλικία, υπάρχουν προπαρασκευαστικά μαθήματα μπαλέτου για παιδιά ηλικίας 3-8 χρονών. Πριν την ηλικία των τεσσάρων η προσοχή του παιδιού αποσπάται πολύ εύκολα, επειδή η ικανότητα συγκέντρωσης σε κάτι συγκεκριμένο είναι περιορισμένη. Αυτό απαιτεί απο τους δασκάλους τη προσαρμογή του διδακτικού υλικού στην ηλικία αλλά και προσωπικότητα καθε παιδιού.

Τα μαθήματα ανα ηλικία χωρίζονται ανά:

Εως 4 ετών : Εισαγωγικές ασκήσεις στη μουσικοκινητική αγωγή.

Απο 4-6 ετών : Μουσικοκινητική αγωγή (preparettoire A - B)

Από 6-8 ετών : Προμπαλλετικά μαθήματα (elementaire A-B)

Απο 8-11 ετών : Μπαλλέτο (moyen A-B)

Απο 11-16 ετών : Μπαλλέτο (Advance A-B)

Aπο 16 ετών : Μπαλλέτο (Superieur A-B)

Τα προπαρασκευαστικά μαθήματα μπαλέτου είναι αρκετά απλά και με χαλαρή οργάνωση, για να είναι πιο προσιτά στα παιδιά. Ο εκπαιδευτικός ενθαρρύνει τα παιδιά να κινηθούν μέσα στην αίθουσα ακολουθώντας διάφορα μουσικά είδη (όχι μόνο κλασσική μουσική), ενώ μπορεί σταδιακά να προχωρήσει και στην διδασκαλία των πέντε βασικών θέσεων των πελμάτων και των χεριών, προκειμένου να τονίσει την σημασία της σωστής στάσης του σώματος.

Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά προετοιμάζονται ευχάριστα για το μπαλέτο μέσα από απλές και εύκολες ασκήσεις, που συνδυάζονται με παιχνίδι και αυτοσχεδιασμό.
Βέβαια δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσει κάποιος χορό, ακόμα και έναν με τόσες απαιτήσεις, όπως είναι το μπαλέτο. Πολλές σχολές μπαλέτου παρέχουν μαθήματα σε ενήλικες, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτούς που... το καθυστέρησαν λίγο, να ασχοληθούν με αυτό το είδος χορού.


Τα τμήματα ενηλίκων αποτελούν έναν ευχάριστο τρόπο εκγύμνασης του σώματος, ενώ παράλληλα οι μαθητές διδάσκονται την τεχνική του μπαλέτου ξεκινώντας από τα βασικά βήματα. Οι ενήλικοι μαθητές χωρίζονται σε επίπεδα ανάλογα με τις επιδόσεις τους και τις ικανότητές τους. Συνεπώς, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, από τους τελείως αρχάριους μέχρι και σε όσους είχαν παλαιότερα επαφή με τον χορό, θα μπορέσουν να βρουν το κατάλληλο τμήμα γι' αυτούς.


Οι εκπαιδευτικοί στα τμήματα ενηλίκων δεν είναι υπερβολικά απαιτητικοί. Από μια ηλικία και μετά το σώμα μας χάνει την ελαστικότητά του και δεν είναι το ίδιο ευλύγιστο. Είναι, συνεπώς, σχεδόν αδύνατο να καταφέρει να γίνει κάποιος χορευτής στα τμήματα ενηλίκων.

Παρ' όλα αυτά, είναι μία μοναδική ευκαιρία για όσους αγαπούν το μπαλέτο, αφού τους δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία να ασχοληθούν με αυτήν την δημιουργική και εκφραστική δραστηριότητα.